Obnovljena Baročna hiša

22. dec. 2015
Na Univerzi v Mariboru so odprli obnovljeno secesijsko stavbo Baroničina hiša.

Na Univerzi v Mariboru so odprli obnovljeno secesijsko stavbo Baroničina hiša, ki bo namenjena raziskovalni in študijski dejavnosti fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). 

Omenjena zgradba z elementi v tistem času modernega secesijskega sloga na Prežihovi ulici je nastala leta 1903 po naročilu baronice Emme Mixich Rast, njen arhitekt pa je bil Fritz Friedriger.

FERI je tako pridobila 1565 kvadratnih metrov novih površin, kjer bodo po besedah dekana Boruta Žalika uredili prostore za raziskovalne dejavnosti in učilnice. V pritličju bodo uredili predpodjetniški inkubator, ki bo na voljo študentom 24 ur na dan. "Smo velika fakulteta in naša moč je v povezovanju. Vsebine v Baroničini hiši bodo korak k nadaljnjemu povezovanju vseh disciplin, ki jih ta fakulteta goji, v prvi vrsti pa bodo v njej našle prostor tiste, ki se trenutno soočajo z največjo prostorsko stisko," je povedal.

Celotno gradnjo je izvajal VG5.

Univerza v Mariboru poleg Baroničine hiše prenavlja tudi objekt na Krekovi ulici v Mariboru, ki predstavlja eno od pomembnejših arhitektur svojega časa, kjer bodo zagotovili dodatne površine za izvedbo programov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Tudi ta dela izvaja VG5.

Top